ELOGI DE LA IRENE NÉMIROVSKY

Per a Josep Maria Padullés que ha col·laborat com a alcalde en instal·lar la Biblioteca Neus Català a la petita població de Sant Martí Sarroca


AFER CURILOV, L'.   / GOSSOS I ELS LLOPS, ELS.  / JEZABEL. / MESTRE D’ÀNIMES, EL. / SUITE FRANCESA.  /  VI DE SOLITUD. 


Són 7 llibres d'una qualitat excepcional. Ara he llegit Els gossos i els llops. Res no deixa indiferent. Primer, la vida de l'autora, assassinada a Auschwitz durant la IIª Guerra Mundial. Resta com un monument a la dignitat del poble jueu, el combat a favor del coneixement, i la descripció de la burgesia de l'Europa de l'Est que és crítica amb si mateixa, i sobre la institució bàsica: la família.
Després de la narració, resta un regust, per sobre de la globalitat, l'ètica. És una narració clàssica entre bons i dolents. Triomfa un tipus de bondat que no satisfà, però que és fàcilment assumida per tots. Una magnífica relació amorosa a quatre bandes, amb dues guanyadores. No acaben per disfrutar de la felicitat plegats. Però el futur s'imposa en forma d'una criatura nova.

Sobta el llenguatge, farcit de matisos i descripcions, que per si mateixos, són petits contes. La Némirovsky, fa útils quantitat d'nteressos distints i complementaris del lector: la societat, els progroms. La infància, els protagonistes creixen en poques pàgines. L'art, l'Ada, protagonista és pintora poc reconeguda. L'avarícia i descontrol d'un sol personatge secundari: molt ben tractat: en Bel. Com tota novel·la llegidora, atrau, convida a deixar ocupacions prosaiques, per racons de complicitat entre la literatura en majúscula i el lector desarmat.

Per valorar alguna cosa, fins ara el millor que he trobat de la Némirovsky és L'afer Curilov, com a aproximació al gènere de la novel·la històrica.

Vers als altres interessos, l'escriptura de l'autora enllaça amb l'art global, però especialment en el de les arts decoratives: moda, pentinat, maquillatge. També la narració és cinematogràfica. És molt acurada quant als espais, les migracions.

Cap clàssic, dibuix del blocaire, ara interpreto l'emergència de la dona, la Némirovsky, d'un infern porpra, a un fons radiant, el sol, mentre el rostre té el color fred del raonament, conserva la serenitat, fa pensar en els ulls buits, una reserva de recursos.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LES ESCOLES I LA REVOLUCIÓ

AVUI JUGA EL BARÇA

FRANCIS DE MIOMANDRE, PREMI GONCOURT 1908